Wethouder Frank van Liempdt, minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde André van Schie van de provincie Utrecht hebben een overeenkomst gesloten over de aanleg van een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen. Met het doorvoeren van 3 extra veiligheidsmaatregelen kan de pont in de vaart blijven totdat de fietsbrug klaar is.

Afgelopen jaar is overeenkomst uitgewerkt

In december 2022 werd duidelijk dat de partijen het eens geworden waren over een vervangende fietsbrug. Het afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar mogelijke extra veiligheidsmaatregelen voor de pont. Verder is de overeenkomst over de aanleg van de fietsbrug in detail uitgewerkt.

Fietsbrug kost € 27 miljoen

De kosten van de fietsbrug zijn geschat op € 27 miljoen. Het Rijk betaalt € 20 miljoen, de provincie € 5 miljoen en de gemeente € 2 miljoen. Het is de bedoeling dat de brug er uiterlijk in 2030 ligt. Nadere studie is nodig om te bepalen hoe de brug er precies gaat uitzien en wanneer de aanleg start.

Extra veiligheidsmaatregelen pont

Er komen 3 extra maatregelen om de veiligheid van de pont verder te vergroten. Er wordt meer afstand tot doorgaande vaart gehouden. De pont vaart niet bij 1000 meter slecht zicht in plaats van de huidige 300 meter. En standaard wordt marifoon gebruikt zodat iedereen op het kanaal zich bewust is van de aanwezigheid van de pont. Dit kan betekenen dat de pont minder vaak in een uur zal oversteken. Gebruikers moeten dus soms iets langer wachten.

Overeenkomst is mooi resultaat

Wethouder Frank van Liempdt is blij met de overeenkomst: ‘Gemeente en actiecomité hebben er met elkaar hard aan gewerkt, maar dankzij de medewerking van Rijk en provincie ligt er nu een mooi resultaat. Er komt een volwaardige fietsbrug, waarmee Nieuwer Ter Aa een goede verbinding behoudt. En de pont blijft voorlopig nog in de vaart. Heel goed nieuws voor de inwoners.’

Bron: gemeente Stichtse Vecht